söndag 1 februari 2009

Yabby You - Jesus dread 1972-1977




Efter att Vivian Jackson pratat och diskuterat ett tag med några rastas började det regna. De andra gick och lade sig med inte Vivian. Han stannade kvar i regnet och får nu uppleva något ovanligt och härligt. Det är som om en ängel sjunger inom honom. Orden han hör är “King of kings, Lords of Lords, Conquering Lion of the Tribe of Judah”. Han börjar sjunga det han hör och snart vaknar hans kompisar av sången. De gillar det de hör och tycker att det är ett nytt sound som bör ges ut på skiva. Vivian beslutar sig för att spela in låten. Händelsen ägde rum 1969. Några år senare släpps sången; ”Conquering lion”. I den första omgången pressas 100 singlar som snabbt tar slut. Pressningen nummer två släpps i dubbelt så många exemplar. Även de tar slut. Tredje gången pressas 500 ex som även de går åt som smör i solsken. Många undrar vem det är som sjunger. När Vivian Jackson får frågan säger han att det är King Tubby – mannen som spelade in låten.

Singel nummer två – ”Love thy neighbour” - släpps och samma sak upprepas. Nu avslöjar King Tubby vem sångaren är. När folk frågade efter singeln var det vanligt att de frågade efter Yabby You, efter de inledande raderna: ”Yabby You, Yabby Yabby You.” Vivian Jacksons artistnamn var nu fött. Yabby You var en unik rastaanhängare. För honom var inte den egyptiske kejsaren Haile Selassie Messias. Messias var för honom Jesus Kristus; precis som det är för miljontals kristna.

”Jesus Dread 1972-1977” är ett dubbelalbum med 47 låtar utgivna av entusiasterna på pålitliga och numera tråkigt nog nedlagda reggaeåterutgivningsbolaget Blood and Fire. Skiva nummer ett – ”Conquering lion style” - är baserad runt Yabby Yous klassiska debutalbum (som bär samma namn som debutsingeln). Skivan innehåller många extra versioner som dubbar, dj-versioner och instrumentala spår med bl a Big Youth, Dillinger, Tommy McCook och Augustus Pablo – idel välkända namn. Yabby Yous musik är mörk och mycket tung roots reggae av allra högsta kvalitet. Skiva nummer två – ”Chanting style” - innehåller samma fina blandning av många olika sorters versioner av samma låt. Rekommenderas varmt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar